5 gouden tips voor horecagroentjesbarvrouw serveerster
The Job Bar

Hoera! Je hebt zojuist jouw eerste baantje in de horeca binnengesleept. Morgen mag je beginnen. Superleuk, maar stiekem ook een beetje spannend… Je hebt nog nooit in je leven een dienblad vastgehouden en bent al blij als je twee borden ongeschonden van het aanrecht naar de eettafel weet te brengen. Komt dit wel goed morgen? Geen paniek. Met deze 5 tips maak jij een verpletterende eerste indruk op jouw eerste werkdag!

Tip 1: Kom op tijd

Oké, dit is misschien een inkoppertje. Maar wel heel belangrijk. Kom netjes op tijd op jouw eerste werkdag. Hiermee laat je zien dat je jouw nieuwe (bij)baan serieus neemt en dat je er zin in hebt. Bovendien heb je nog even tijd om eerst rustig een kopje koffie te drinken aan de bar en jouw collega’s al een beetje te leren kennen. Ook niet geheel onbelangrijk, toch?

Tip 2: Lees de kaart alvast door

Veel horecazaken hebben hun volledige menu- en drankkaart online staan. Superhandig voor de gasten, maar ook voor jou! Lees de kaart(en) thuis alvast even rustig door. Zo krijg je al snel een goed idee van de producten waarmee jij gaat werken en zorg je ervoor dat je goed voorbereid aan jouw eerste werkdag begint. Je zal merken dat je zelfverzekerder aan tafel staat, omdat je bekend bent met de namen van de gerechten en drankjes. Ken je bepaalde gerechten, ingrediënten of drankjes niet? Wikipedia is je beste vriend!

Tip 3: Frisse uitstraling

Je hebt maar één kans om een goede eerste indruk te maken. Zowel op je gasten als op je nieuwe collega’s. Met een verzorgde, frisse uitstraling scoor je meteen punten bij beide partijen. Voor de vrouwen: zorg ervoor dat je haar netjes uit het gezicht is en overdrijf het niet qua make-up. Houd het naturel. Voor de mannen: zorg ervoor dat een baardje er verzorgd uitziet en dat je haar netjes zit. Probeer goed te slapen en trek een leuke outfit aan die gepast is voor de horecazaak waar je gaat werken. En een hele belangrijke: vergeet niet te (glim)lachen!

Tip 4: Zorg voor goede werkschoenen

In de horeca loop je vele kilometers per dag, zelfs als je achter de bar staat. Vergis je hier niet in! Trek schoenen aan die goed ingelopen zijn en waar je met gemak uren achter elkaar op kunt lopen. Kies in het geval van werkschoenen altijd comfort boven uiterlijk. Laat je hoge hakken of prachtige gympies zonder ondersteuning dus thuis. Trek ook geen schoenen aan waar je snel blaren van krijgt. Na een paar uur zal de pijn in je voeten nog het enige zijn waar je aan kunt denken.

Tip 5: Stel vragen en doe je best!

Je nieuwe collega’s kunnen zich vast allemaal hun eerste werkdag in de horeca nog herinneren. De een liet een vol dienblad vallen op een vol terras, terwijl de ander de tafelnummering maar niet in haar hoofd kreeg. Zij zullen als geen ander begrijpen dat er veel dingen nieuw en spannend voor je zijn. Stel dus vragen als er dingen onduidelijk zijn of als je iets niet weet. Hoe meer vragen je stelt, hoe sneller je alles leert. En bovenal: doe je best! Spring vol enthousiasme in het diepe en wees niet bang om fouten te maken. Het horeca vak leer je door te doen. Met vallen en opstaan. Je zult zien dat je met deze houding snel grote sprongen vooruit zal maken.Deel dit artikel:
  Naar blogoverzichtInteresse in een baan in de horeca? Bekijk dan snel het job overzicht!

Bekijk jobs