Werken in de horeca: in loondienst of als freelancer?The Job Bar

Er zijn verschillende manieren waarop je werkzaam kunt zijn in de horeca. Zo kun je als werknemer in loondienst aan de slag gaan, maar je kunt er ook voor kiezen om als freelancer (oftewel zelfstandige of zzp’er) te gaan werken. Twijfel je nog welke vorm het beste bij je past? Of is het voor jou niet precies duidelijk wat het werken in beide vormen zo anders maakt? Wij hebben de belangrijkste verschillen tussen het werken in loondienst en het werken als zelfstandige voor je in kaart gebracht.

Werken voor één bedrijf vs. Opdrachten doen bij meerdere bedrijven

Als je gaat werken in loondienst ga je in dienst bij één bedrijf. Dit bedrijf is dan jouw werkgever en hier krijg jij een arbeidscontract en verdien je jouw geld.

Ga je aan de slag als freelancer, dan werk je normaliter voor verschillende opdrachtgevers. Dit moet in de meeste gevallen ook van de Belastingdienst. De Belastingdienst ziet freelancers namelijk als ondernemers en als ondernemer moet je gedurende het jaar opdrachten doen bij meerdere opdrachtgevers. Dit is nodig om niet de schijn te wekken dat je toch gewoon in loondienst werkt.

Vaste uren en salaris vs. Flexibele uren en salaris

Ga je werken in loondienst, dan maak je afspraken met jouw werkgever over werkuren en salaris. Het is voor jou duidelijk wat je per maand gaat verdienen. Jouw werkgever betaalt je per week of per maand automatisch uit. Jij hebt hier verder geen omkijken naar.

Ga je werken als freelancer, dan kan jouw inkomen iedere maand verschillen. Deels heb je zelf in de hand hoeveel je verdient. Je kunt namelijk zelf bepalen welke opdrachten je aanneemt en welke niet. Ook bepaal je zelf jouw uurtarief. Wat je iedere maand verdient is daarnaast afhankelijk van jouw opdrachtgevers. De ene maand krijg je misschien veel aanvragen, terwijl de opdrachten een andere maand achter- of uitblijven. Jouw opdrachtgevers betalen jouw geld daarnaast niet automatisch uit. Je zult ze zelf facturen moeten sturen. Wordt er niet (op tijd) uitbetaald? Dan zal je contact moeten opnemen met de opdrachtgever.

Vaste werkzaamheden vs. Flexibele werkzaamheden

Omdat je in loondienst werkzaam bent bij één bedrijf zal je snel bekend worden met alle taken en verantwoordelijkheden die bij jouw functie horen. Je raakt snel gewend aan de manier van werken en kent de weg binnen het bedrijf. Jouw collega’s zie je nog vaker dan je vrienden, waardoor je het gevoel hebt dat je er een nieuwe familie bij hebt gekregen. Omdat je alle ins en outs van het bedrijf kent heb je de mogelijkheid je volledig te ontwikkelen binnen jouw functie. Je kunt de gasten adviseren over elk gerecht en drankje op de kaart en kunt jouw service optimaliseren. En wie weet maak je in de toekomst wel promotie binnen het bedrijf, mocht je dat willen.

Als freelancer kan het zijn dat je voor een tijdelijke klus en dus voor een kortere periode aan het werk bent bij een opdrachtgever. Of dat je opdrachten bij verschillende opdrachtgevers naast elkaar hebt lopen. Hierdoor leer je snel verschillende manieren van werken kennen en kom je in aanraking met verschillende werkculturen. Bij iedere opdracht leer je nieuwe dingen en doe je nieuwe ervaringen op. Je leert steeds nieuwe mensen kennen en zal jezelf toch steeds weer een beetje moeten bewijzen. Het is misschien iets lastiger om een hechte band op te bouwen met het team, maar door de afwisseling ontwikkel je je razendsnel en word je steeds beter in je vak!

Geen administratie vs. Eigen administratie doen

Als werknemer in loondienst hoef je je eigenlijk niet bezig te houden met administratie. Voor de zekerheid kun je jouw gewerkte uren bijhouden en je bewaart natuurlijk jouw arbeidsovereenkomst en loonstroken. Eén keer per jaar doe je aangifte inkomstenbelasting en dan staan de meeste bedragen al voor je ingevuld. Dat is alles!

Als freelancer zal je jouw eigen administratie moeten doen. Je moet een btw-nummer aanvragen en je -in de meeste gevallen- inschrijven bij de KvK. Daarnaast zal je al jouw gewerkte uren goed moeten bijhouden. Op basis van deze uren stuur je facturen naar de opdrachtgevers. Je houdt in de gaten of je jouw geld (op tijd) ontvangt. Zo niet, dan onderneem je actie. Daarnaast moet je als zelfstandige voor de aangifte inkomstenbelasting zelf het bedrag berekenen waarover je belasting betaalt. Dat betekent dat je jaarlijks vóór 1 mei de balans moet opmaken van alle inkomsten en uitgaven die je het jaar ervoor had.

Omdat je als freelancer wordt gezien als ondernemer, moet je ook belasting (btw) afdragen over de omzet die je draait. Naast de aangifte inkomstenbelasting doe je daarom ook ieder kwartaal de aangifte omzetbelasting (btw-aangifte). Let op: dit moet je altijd doen, dus ook als je een kwartaal niet hebt gewerkt en dus geen omzet hebt gehad. Wanneer je je bij de Belastingdienst aanmeldt als ondernemer krijg je vanzelf informatie toegestuurd over het doen van de btw-aangifte.

Het is verstandig je rechten en plichten te weten wanneer je als zzp’er gaat werken. Raadpleeg de website van de Belastingdienst voor meer informatie over dit onderwerp.

Automatisch verzekerd vs. Zelf verzekering regelen

Een ongeluk zit in een klein hoekje, en dat geldt ook zeker als je in de horeca werkt. Iedereen laat wel eens iets vallen. Werk je bij een bedrijf in loondienst, dan ben jij als werknemer via jouw werkgever verzekerd voor schade die door jouw toedoen ontstaat tijdens het werken. Het kan zijn dat ook freelancers die in opdracht werken, gedekt zijn onder dezelfde verzekering. Maar dat is niet altijd het geval.

Als je niet verzekerd bent, betekent dat dat je zelf moet opdraaien voor de kosten als je iets kapot maakt. Of erger (en duurder): iemand letsel toebrengt. Je kunt je hiertegen verzekeren met een aansprakelijkheidsverzekering voor freelancers. Dit is niet verplicht, maar het kan je een hoop geld besparen als er onverhoopt toch iets gebeurt. Dus werk je als freelancer voor een opdrachtgever, check dan altijd goed of je tegen aansprakelijkheid verzekerd bent. En zo niet, bedenk dan of je dat zou willen.

Automatisch pensioen opbouwen vs. Zelf pensioen opbouwen

Werkgevers in de horeca zijn verplicht om hun werknemers aan te sluiten bij het Pensioenfonds Horeca & Catering. Hierdoor bouw je als werknemer (van 21 jaar of ouder) in loondienst automatisch pensioen op voor later. Het gaat om een maandelijkse premie van 16,8%, waarvan de werkgever de helft betaalt. De andere helft wordt ingehouden op jouw loon en vervolgens afgedragen. Zo betalen jullie beide mee aan jouw pensioen.

Als freelancer ben je niet automatisch aangesloten bij een pensioenfonds. Dat betekent dat je zelf verantwoordelijk bent voor pensioenopbouw. Dat kan door zelf iedere maand geld opzij te leggen, of door een aanvullend pensioen af te sluiten. Ga je aan de slag als freelancer, dan is het verstandig hier direct mee te beginnen. Dan heb je meer tijd om een leuk bedrag bij elkaar te sparen en heeft het langer de tijd om te renderen. Bekijk daarbij ook welke mogelijkheden fiscaal gezien het aantrekkelijkst voor je zijn.

Werken in loondienst of als freelancer? Check het job overzicht!

Wij hopen dat je na het lezen van dit artikel wat meer duidelijkheid hebt gekregen over de verschillen tussen het werken in loondienst en het werken als freelancer.

Ben je opzoek naar een nieuwe horecajob in Amsterdam? Kijk dan meteen even in ons job overzicht! Wij hebben zowel jobs online staan voor het werken in loondienst als jobs voor freelancers.Deel dit artikel:
  Naar blogoverzichtInteresse in een baan in de horeca? Bekijk dan snel het job overzicht!

Bekijk jobs