Werken in de horeca


Zit je erover te denken om te gaan werken in de horeca? Hoewel het misschien best spannend is om je eerste stappen in deze wereld te zetten als niet-gast, kunnen wij het alleen maar aanmoedigen. De wereld van hotels, restaurants en cafés heeft iets magisch. Lees hier alles over werken in de horeca!

Ben je juist op zoek naar een horecabaan? Bekijk dan alle openstaande vacatures in onze vacaturebank.

Horeca: wat is dat eigenlijk?

Zoals je in de intro al las en wellicht ook al wel wist, horeca staat voor hotel(s), restaurant(s) en café(s). In bredere zin is het de branche van alle gelegenheden waar je tegen betaling kunt eten, drinken en/of overnachten. Hotels, restaurants en cafés zijn dan ook weer onder te verdelen in allerlei subtypes horeca. Denk aan cafetaria’s, bedrijfskantines, nachtclubs, koffiebarretjes… Meer dan je denkt! Wil je meer weten over gelegenheden die vallen onder de horeca? Bekijk dan onze pagina over horecagelegenheden.

Banen in de horeca

Als je wilt gaan werken in de horeca heb je keus uit talloze banen. Je hebt natuurlijk de bekende horecabanen als bartender, ober/serveerster of natuurlijk kok. Maar de ene horecagelegenheid is de andere natuurlijk niet, en in een hotel heb je weer andere medewerkers nodig (kamermeisjes, receptionisten, hosts) dan in een cafetaria. En horecagelegenheden zijn ook gewoon bedrijven, die managers nodig hebben en administratie- en/of marketingmedewerkers. Wil je weten welke banen er allemaal bestaan in de horeca? Bekijk dan onze pagina over horecabanen.

Werken in de horeca iets voor jou?

Je hoort mensen weleens over zichzelf zeggen dat ze waarschijnlijk niet geschikt zijn voor een horecabaan. Toegegeven: het is misschien ook niet voor iedereen weggelegd. Het moet je liggen en je moet het natuurlijk leuk vinden. Je moet gastvrij en klantvriendelijk zijn. Dat moet door je bloed stromen, want de gast is altijd koning. Je moet ook wel een beetje stressbestendig zijn, want er kunnen natuurlijk nogal eens dingen fout gaan. En je moet tegen hard werken kunnen, want dat is het soms zeker. Maar als je bij een leuke werkgever werkt is de voldoening vele male groter! En dat uit zich natuurlijk niet alleen maar in geld. Je maakt veel mee, je leert een boel en je maakt (als het goed is) een hoop mensen blij!

Mensen blij maken

De horeca is een heel positieve branche als je het ons vraagt. Mensen maken er gebruik van omdat ze even willen ontspannen, elkaar willen ontmoeten, een mooi moment willen delen of iets te vieren hebben. Over het algemeen zijn de mensen in een goede bui. Oké, je kunt ook je verdriet verdrinken in de kroeg, maar die situaties daargelaten dan. Maar of de gasten waarmee jij te maken krijgt nou vrolijk zijn of niet, als horecamedewerker heb jij de kans om mensen blij(er) te maken. Met een warm ontvangst, je fantastische bediening of jouw heerlijke kookkunsten. En niets mooiers dan een glimlach op iemands gezicht weten te toveren toch?

Werken aan je sociale skills

Wat je vaak hoort en wat ook zeker zo is: werken in de horeca is supergoed voor je sociale vaardigheden. Zeker als je een functie hebt waarbij je contact hebt met gasten, zoals in de bediening of als bartender. Je moet continu gasten te woord staan, vragen beantwoorden, hen zelf proactief vragen of je ze kunt helpen… En je moet natuurlijk altijd geduldig en vriendelijk zijn! Maar ook als het gaat om samenwerken kun je in de horeca veel leren. Bij hotels, restaurants en grotere cafés loopt het alleen gesmeerd als de samenwerking uitstekend is. Alle werknemers hebben dan ook met elkaar te maken: de bediening kan niet zonder goede communicatie van de koks en vice versa. En mocht je na je horecaleven in een andere bedrijfstak gaan werken, wat je leert in de horeca komt je zeker van pas in je verdere carrière.

Geen 9 tot 5 baan

Dit kan een voordeel of een nadeel voor je zijn, maar werken in de horeca betekent vaak dat jouw werkrooster niet van 9 tot 5 uur is. Dit kan natuurlijk wel het geval zijn, als je bijvoorbeeld op het kantoor van een horecabedrijf werkt of in een horecagelegenheid die alleen overdag geopend is. Maar veel horecagelegenheden zijn ook ‘s avonds of zelfs ‘s nachts open. En dan kan het voorkomen dat je ook in die uren moet werken. Of onregelmatige tijden, dus de ene week ‘s ochtends/’s middags en de week erop ‘s middags/’s avonds. We zeiden het al, werken in de horeca is best hard werken. Maar voordat dit je afschrikt: hierover maak je uiteraard afspraken met je werkgever als je ergens gaat werken. Als het goed is word je er niet mee verrast!

Horecawerk als bijbaan of parttime baan

In de horeca komen parttime banen zeer veel voor. Dit is enerzijds het geval omdat het in een groot deel van de horecazaken niet 6 of 7 dagen lang gigantisch druk is. Als we het hebben over restaurants en café’s, dan zijn de donderdag tot en met zondag toch vaak de drukste dagen. Aan de andere kant zijn er ook horecagelegenheden die moeite hebben met het vinden van personeel, waardoor zij al blij zijn als een geschikte medewerker in ieder geval parttime wil komen werken. Hoe dan ook, werken in de horeca kan prima als parttime baan, of als bijbaan naast een studie. Horecabanen zijn dan ook erg populair onder studenten. Hier lees je daar meer over!

Werken in loondienst of als freelancer

Naast de keuze of je parttime of fulltime in de horeca wilt werken, heb je ook de keuze tussen in loondienst aan de slag gaan of als zelfstandige (freelancer). Beide opties hebben zo hun voordelen. Als je in loondienst werkt heb je over het algemeen iets meer zekerheid, wat betreft je salaris en werkrooster. Als freelancer moet je zelf je opdrachten binnen weten te halen en werk je meestal voor verschillende opdrachtgevers. Je moet wellicht met iets meer zaken rekening houden, maar je krijgt er wel voor terug dat je bij verschillende bedrijven opdrachten kunt doen. Zo zie je veel horecabedrijven van binnen en leer je veel nieuwe mensen kennen. Lees voor meer informatie over dit onderwerp ons uitgebreide artikel over de verschillen tussen werken in loondienst en werken in de horeca als freelancer.

Echt iets van de horecabranche: fooi!

We hebben het nog helemaal niet genoemd, maar niet onbelangrijk om te vermelden: met fooi kan je jouw loon in de horeca behoorlijk opkrikken! Klopt, het is een team effort en iedereen kan zijn steentje bijdragen aan een hoge fooi. Maar het mes snijdt hier natuurlijk aan 2 kanten. Veel fooi ontvangen is lekker, maar is ook het bewijs dat de gasten tevreden waren. En daar gaat het uiteindelijk om.

Bij restaurants en cafés werkt het over het algemeen zo dat iedereen die op een dag werkt, een deel krijgt van de fooienpot die die dag is opgehaald. Meestal krijgen werknemers wel hun deel naar verhouding. Wie meer uur heeft gewerkt krijgt meer, maar ook wie bedient heeft (in vergelijking tot bijvoorbeeld de koks). Wil je weten hoe je meer fooi kunt ophalen? Lees dan onze tips voor het ophalen van fooi.

Andere leuke bijkomstigheden

Naast fooi en goede communicatieve vaardigheden levert werken in de horeca je nog meer mooie dingen op. Nieuwe vrienden bijvoorbeeld. Vrienden maken als je in de horeca werkt gebeurt bijna vanzelf. Stel je voor dat je met je collega’s een dag hard gewerkt hebt en veel mensen blij hebt gemaakt. Niets gezelliger om dan na werk nog even samen een drankje te doen toch? Daarnaast krijg je vaak een gratis maaltijd als je aan het werk bent (scheelt weer!) of korting als je er in je vrije tijd komt eten of drinken. En bij veel horecagelegenheden heb je mooie doorgroeimogelijkheden. Je begint bijvoorbeeld als runner en je groeit door naar shiftleader en wellicht zelfs tot manager. En werk je ergens waar ze een terras hebben? Dan kan je in de zomer lekker bijkleuren terwijl je aan het werk bent!

Tot slot…

Zoals je hebt kunnen lezen, moedigen wij werken in de horeca alleen maar aan. Omdat het bij drukte wellicht hard werken is, maar je er tegelijkertijd zoveel mooie momenten kunt beleven, veel kunt leren en je gemakkelijk nieuwe mensen leert kennen. Twijfel je nog of je de stap moet wagen? Probeer het dan gewoon. Geef het een kans en ontdek of werken in de horeca iets voor jou is. Je hebt niets te verliezen, vind je het niks, dan neem je gewoon weer ontslag. Maar vind je het wel wat? Dan heb je alleen maar een hoop te winnen. 🙂

Heb je nog vragen over werken in de horeca? Stuur ons gerust een berichtje via Facebook of stuur ons een e-mail. Als we jouw vraag kunnen beantwoorden, doen we dat graag!Deel deze pagina:

Interesse in een baan in de horeca? Bekijk dan snel het job overzicht!

Bekijk vacatures